Twój koszyk jest pusty

Dieta

Substancje chemiczne, które spożywamy to jedno z największych zagrożeń dla naszego zdrowia ale to nie wszystko. Kolejnym problemem w Polsce jest źle zbilansowana dieta, co przekłada się również na znacznie większe problemy zdrowotne naszego społeczeństwa niż np. w państwach basenu morza śródziemnomorskiego. Dietetycy alarmują:
  • w polskich rodzinach dieta jest wybitnie niedoborowa,
  • największy problem polskiej kuchni: za dużo mięsa, za tłusto, za słodko, za słono,
  • uczulenia są ceną, jaką płacimy za luksus jedzenia coraz smaczniejszych i ładniej wyglądających produktów żywnościowych.
Kilka faktów naukowych:
  • powszechnie stosowana metoda konserwacji, polegająca na użyciu mikrofal, powoduje przerywanie powiązań mikrochemicznych w białkach. W połączeniu z głębokim mrożeniem otrzymujemy pokarm o wartości papieru. Zamiast więc wzmacniać organizm dostarczamy mu bezwartościową treść, którą musi przetrawić zużywając bez sensu energię,
  • w produktach wytworzonych z białej mąki (tzw. „405" czyli teoretycznie najwyższej jakości) brak jest kiełków i otrąb, witaminy E oraz błonnika i wielu minerałów w naturalnej postaci. Jeszcze 30 tal temu zaopatrywanie organizmu np.: w wapń odbywało się głównie dzięki pieczywu, którego mąka zawierała ok. 7-8% składników mineralnych. Dlatego właśnie, w dzisiejszych czasach do pieczywa dodawane są syntetyczne dodatki,
  • przeciętny Polak zjada w ciągu roku ok. 150 kg owoców i warzyw, mieszkaniec południowej Europy zjada ich ponad 420 kg jedząc przy tym o wiele mniej mięsa co sprawia, iż w krajach tych jest o ponad 50% mniej zachorowań na nowotwory,
  • niestety ponad połowa zjadanych przez nas kalorii pochodzi z produktów mięsnych zawierających niezdrowe nasycone tłuszcze zwierzęce. Aby zachować pełnię zdrowia zalecane jest spożywanie kilku dziennie porcji warzyw i owoców (łącznie ok. 1 kg),
  • kolejnym zagrożeniem jest spożywanie olejów spożywczych wytwarzanych metodami przemysłowymi, które wykorzystujemy np.: do smażenia. Podczas tego procesu wytwarzane są bardzo szkodliwe tzw. izomery kwasów tłuszczowych. W porcja frytek zawartych jest aż 8g takich tłuszczów a to powoduje głębokie, kilkugodzinne zaburzenia regulacji przepływu krwi w organizmie,
  • bardzo poważnym źródłem zagrożenia nowotworami jest spożywanie chipsów, płatków śniadaniowych, kruchych ciastek, frytek czy mocno wysmażonego mięsa. Podczas procesu smażenia, przede wszystkim mięsa i ryb powstają silne kancerogeny w postaci tzw. amin heterocyklicznych, stanowiących efekt utleniania. Aminy te uważane są za jedną z głównych przyczyn powstawania raka,
  • badania naukowe dostarczają mnóstwa dowodów, że nawyki żywieniowe wywierają ponad 10-cio krotnie silniejszy wpływ na rozwój nowotworów niż wszystkie pozostałe czynniki np.: zanieczyszczenie powietrza,
  • „Kobiety, które jedzą dużo masła, serów, mięsa, oraz piją tłuste mleko częściej chorują na raka piersi niż te, które unikają takiego pożywienia. Uczeni z Kanady przeanalizowali wyniki 45 programów badawczych, w których wzięło udział 580 tys. zdrowych i 25 tys. chorych na nowotwór piersi kobiet. Okazało się, że wśród pań, które codziennie jedzą potrawy zawierające tłuszcze nasycone (ma je większość produktów pochodzenia zwierzęcego) ryzyko zachorowania na raka wzrasta o ok. 20%. Natomiast regularne spożywanie mięsa zwiększa to prawdopodobieństwo o 17%." („Newsweek", listopad 2003 r.)

Rzeszów

facebook-icon

Lublin

facebook-icon

Pomoc

Poradnik

Zaloguj się lub załóż nowe konto

Masz konto Facebook?

Możesz go użyć aby zalogować się na naszej stronie.

fb iconZaloguj się na Facebooku

Zaloguj się

or Anuluj